Վիտամին A-ի դեֆիցիտն առաջանում է, երբ օրգանիզմին չի բավարարում այս նյութը նորմալ գործունեության համար։ Սա կարող է հանգեցնել տեսողության վատթարացման և նույնիսկ կուրության, ինչպես նաև մաշկի, սրտի, թոքերի, իմունային համակարգի և մարմնի հյուսվածքների հետ կապված խնդիրների։ Վիտամին A-ն կարևոր է տեսողության, նյութափոխանակության և բջիջների զարգացման համար։ Այն անհրաժեշտ է իմունային և վերարտադրողական համակարգերի առողջությունը պահպանելու համար։ Օրգանիզմն ինքնուրույն չի արտադրում վիտամին A, ուստի այն պետք է ստանալ սննդի միջոցով։
Ինչպե՞ս է վիտամին A-ի դեֆիցիտն ազդում տեսողության վրա։
Աչքերին անհրաժեշտ է վիտամին A՝ ցանցաթաղանթի ճիշտ աշխատանքի համար անհրաժեշտ պիգմենտներ ձևավորելու համար։ Բավարար քանակության բացակայությունը հանգեցնում է մթնշաղային տեսողության խանգարման և եղջերաթաղանթի չորության։ Սա կարող է առաջացնել եղջերաթաղանթի վնասում և, ի վերջո, տեսողության կորուստ։
Օրգանիզմի ո՞ր համակարգերն են տուժում վիտամին A-ի պակասից։
•
Տեսողություն
: պիգմենտների ձևավորման և աչքերի խոնավեցման խանգարում։•
Մաշկ
: չորություն, քոր, շերտազատում։•
Վերարտադրողական համակարգ
: բեղմնավորման դժվարություններ, անպտղություն։•
Իմունիտետ
: շնչուղիների վարակների բարձր ռիսկ։•
Երեխաների զարգացում
: դանդաղ աճ և զարգացում։
Ի՞նչ նշաններ կարող են վկայել վիտամին A-ի դեֆիցիտի մասին։
Առաջին ախտանիշներից մեկը մթնշաղային կուրությունն է (նիկտալոպիա). թույլ լուսավորության պայմաններում տեսողությունը վատանում է, թեև լավ լուսավորության դեպքում այն նորմալ է մնում։
Ինչո՞ւ է առաջանում վիտամին A-ի դեֆիցիտ։
Հիմնական պատճառները.
1.Վիտամինի պակաս սննդում (հատկապես զարգացող երկրներում)։
2.Լյարդի աշխատանքի խանգարումներ՝ վիտամին A-ի հիմնական պահեստարան։
3.Հիվանդություններ, որոնք խոչընդոտում են ճարպերի ներծծմանը, օրինակ՝
•Քրոնիկ լուծ։
•Ցելիակիա։
•Մուկովիսցիդոզ։
•Ենթաստամոքսային գեղձի աշխատանքի խանգարումներ։
•Լեղապարկի հիվանդություններ։
•Ցինկի կամ երկաթի դեֆիցիտ։
•Աղիքների կամ ստամոքսի վիրահատություններ։
•Ալկոհոլի չարաշահում։
Ինչպե՞ս ախտորոշել վիտամին A-ի դեֆիցիտը։
Բժիշկը կախտորոշի՝ հիմնվելով ախտանիշների և վիտամին A-ի մակարդակի արյան անալիզի վրա։
Ինչպե՞ս կանխարգելել վիտամին A-ի դեֆիցիտը։
Լավագույն միջոցը հավասարակշռված սնունդն է, որը ներառում է վիտամին A-ով հարուստ մթերքներ.
•Կանաչ բանջարեղեն։
•Նարնջագույն և դեղին բանջարեղեն (գազար, դդում, քաղցր կարտոֆիլ)։
•Մրգեր (մանգո, պապայա, սեխ, նարինջ)։
•Լյարդ, տավարի միս, հավ։
•Ձուկ (սաղմոն)։
•Կաթնամթերք և ձու։
•Վիտամին A-ով հարստացված հացահատիկային և սոյայի մթերքներ։
Անհրաժեշտության դեպքում հնարավոր է ընդունել վիտամին A-ի հավելումներ։