Սննդային ալերգիաներ
16 Հուլիս 2025
Սննդային ալերգիաներն առաջանում են, երբ ձեր իմունային համակարգը սխալմամբ որոշակի սնունդը որպես սպառնալիք է ճանաչում։ Ձեր մարմինը պաշտպանելու փորձի ժամանակ այն մի շարք ռեակցիաներ է առաջացնում, ինչպիսիք են՝ մաշկի վրա ցանը, ստամոքսի անհանգստությունը, այտուցը և շնչառության դժվարությունը։Ի տարբերություն սննդային անտանելիության, ալերգիկ ռեակցիաները կարող են լինել անհապաղ կամ հետաձգված և կարող են միաժամանակ ազդել մարմնի մի քանի համակարգերի վրա։ Կարևոր է հասկանալ սննդային ալերգիայի և սննդային անտանելիության տարբերությունը։ Մինչ սննդային ալերգիան ներառում է իմունային պատասխան, սննդային անտանելիությունը սովորաբար հանգեցնում է այնպիսի խնդիրների, ինչպիսիք են՝ փքվածությունը կամ որովայնի ցավը՝ խնդրահարույց սնունդն ուտելուց մի քանի ժամ հետո, առանց իմունային համակարգի ներգրավման։Սննդային ալերգիայի ախտանիշներըՍննդային ալերգիայի ախտանիշները կարող են հայտնվել սպառումից անմիջապես հետո կամ նույնիսկ օրեր անց։ Դրանք կարող են միաժամանակ ազդել մարմնի տարբեր մասերի վրա։ Ընդհանուր նշանները ներառում են՝•Գլխապտույտ կամ թեթև գլխապտույտ•Այտուցված շրթունքներ, աչքեր կամ դեմք (անգիոայտուց)•Մաշկի քոր կամ եղնջացան (բարձրացած ցան)•Հևոց, հազ կամ շնչառության դժվարություն•Փռշտոց, հարբուխ կամ քթի փակվածություն•Խռպոտություն կամ աղմկոտ շնչառություն•Սրտխառնոց կամ փսխում•Ստամոքսի կծկումներ•ՓորլուծությունՍննդային ալերգիայի պատճառներըՍննդային ալերգիաներն իմունային համակարգի գերարձագանքի արդյունք են՝ որոշակի սննդամթերքներում հայտնաբերված սպիտակուցներին։ Չնայած ճշգրիտ պատճառը լիովին հայտնի չէ, որոշ մթերքներ ավելի հավանական է, որ ալերգիկ ռեակցիա առաջացնեն զգայուն անհատների մոտ։ Դրանք ներառում են՝•Կովի կաթ•Ձու•Գետնանուշ, սոյա, ոլոռ և սիսեռ•Ծառի ընկույզներ, ինչպիսիք են՝ նուշը, ընկույզը, պնդուկը, պեկանը, պիստակը, բրազիլական ընկույզը և հնդկական ընկույզը•Խեցգետնակերպեր, ինչպիսիք են՝ ծովախեցգետինը, խեցգետինը և օմարը•ՑորենԲացի այդ, մթերքներ, ինչպիսիք են՝ մանանեխը, քունջութի սերմերը, նեխուրը և լյուպինի ալյուրը, նույնպես կարող են լինել ալերգեններ։Ձեր ռիսկը փոքր-ինչ մեծանում է, եթե դուք կամ ձեր ընտանիքի անդամներն ունեք այլ ալերգիաներ, էկզեմա կամ ասթմա։Ինչպիսի թեստավորում է ինձ անհրաժեշտ սննդային ալերգիայի համար։Սննդային ալերգիա հայտնաբերելու համար բուժաշխատողները կարող են խորհուրդ տալ՝•Մաշկի փորձանմուշի թեստ. Փոքր քանակությամբ ենթադրյալ ալերգեն է ներարկվում ձեր մաշկի մեջ՝ ռեակցիա դիտարկելու համար։•Արյան թեստ. Ձեր արյունը վերլուծվում է որոշակի ալերգեններին արձագանքող հակամարմինների առկայությունը պարզելու համար։•Սննդային մարտահրավեր. Բժշկական հսկողության ներքո սպառվում են ենթադրյալ ալերգենի փոքր չափաբաժիններ՝ ռեակցիա վերահսկելու համար։Որո՞նք են սննդային ալերգիաների բարդությունները։Սննդային ալերգիայի ամենավտանգավոր հետևանքներից մեկը անաֆիլաքսիան է՝ ծանր և պոտենցիալ կյանքին սպառնացող ռեակցիա։ Սա կարող է ներառել շնչուղիների այտուց, շնչառության կամ կլլման դժվարություն, փսխում և արյան ճնշման զգալի անկում (անաֆիլակտիկ շոկ)։ Եթե անաֆիլաքսիան անհապաղ չբուժվի, այն կարող է մահացու լինել։ Շտապ բժշկական օգնություն փնտրեք կամ անմիջապես զանգահարեք 1-03, եթե ուտելուց հետո դեմքի, շրթունքների կամ կոկորդի այտուց, շնչառության դժվարություն կամ ուշագնացություն եք զգում։